Home 1 2
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (2)

Opvolgers van de familie L.J. Harri vanaf 1911

De laatste L. J. Harri werd in 1911 opgevolgd door fijninstrumentmaker Pieter Willem Winter. Zijn werkplaats werd in 1948 door journalist Fred Thomas (1906 - 1959) op zijn wandeling over de Prins Hendrikkade als volgt beschreven: 'Men blijft er staan voor het raam van de instrumentmaker, waar kompas,sextant en barometer tot leven worden gewekt onder feilloze hand en ragfijn werktuig'. Pieter W. Winter deed op 1 september 1954 de zaak gedeeltelijk over aan zijn broer A.J. Winter en diens schoonzoon H.L.J. Briel. Zelf hield hij als agent van het Bureau Hydrografie van de Kon. Marine en als agent van de Britse Admiraliteit de handel in zeekaarten en zeevaartkundige boeken.Het corrigeren van de zeekaarten werd uitbesteed bij de Filiaalinrichting van het K.N.M.I. in Amsterdam, gevestigd op de kop van de Oostelijke Handelskade. Na het overlijden van Pieter Winter in 1974 nam H.L.J. Briel de directie over. Ook een zoon van P.W. Winter werkte als instrumentmaker bij L.J.Harri. Briel bleef tot 1982 directeur van de Nautische Handelsmaatschappij L.J.Harri BV. Hij werd opgevolgd door F. Veenema, waarna de BV een dochteronderneming werd van de Utrechtse Instrumentenfirma Sailtron, onderdeel van Radio Oranje.

Zeekaarten van Nova Zembla tot Kaap Hoorn

De verhuizing naar de Schreierstoren in 1983 was een verademing. Niet alleen de voormalige verdedigingstoren, ooit direct gelegen aan de haven, maar ook het interieur zorgen ervoor dat een historisch bedrijf als dat van L.J. Harri hier perfect past. Wat ruimte betreft ging de zaak er ook aanzienlijk op vooruit, want in de voormalige werkplaats op de Prins Hendrikade was zelfs geen plaats voor een kaartenkamer. Die was destijds dan ook ondergebracht bij het Amsterdams Nautisch- en Weerkundig Instituut in het Entrepotdok.

Van koopvaardij naar watersport en pleziervaart

De laatste jaren richt L.J. Harri zich vrijwel uitsluitend op de watersport en de pleziervaart. L.J. Harri heeft een indrukwekkende hoeveelheid zeekaarten in huis, van Nova Zembla tot Kaap Hoorn. In de kaartenkamer boven in de toren worden zeekaarten handmatig bijgewerkt. Weliswaar hebben inmiddels elektronische zeekaarten hun intrede gedaan, maar de echte liefhebber wil de oceaan nog wel eens oversteken met behulp van sextant, kompas en patentlog. Op de tweede verdieping zijn de nautische instrumenten uitgestald als: barometers, barografen, donderglazen, kompassen, sextanten, clino-, chrono- diepte- en windmeters en verrekijkers. Verder tafels en kasten vol boeken over de bouwwijze, het onderhoud en de kenmerken van bepaalde scheepstypen, over de techniek van het zeilen, reisverslagen, etc. Kortom een geweldige collectie. En last but not least ... je krijgt hier gegarandeerd vakkundige adviezen voordat je de zee opgaat.

De Schreierstoren op de hoek van de Geldersekade en de Prins Hendrikkade. Rechts een halte van de paardentram. Jaar onbekend. In ieder geval na 1889, want de overkapping van het Centraal Station staat er op. De Schreierstoren tegenover het Centraal Station is een verdedigingstoren gebouwd in 1487 en maakte vroeger deel uit van de stadsmuur. Samen met De Waag zijn het de oudste overgebleven wereldlijke gebouwen van Amsterdam. Na een grondige restauratie van de Schreierstoren verhuisde de nautische instrumentenhandel in maart 1983 naar de twee bovenste verdiepingen van de toren

Interieur van de winkel van L..J. Harri op de tweede verdieping van de Schreierstoren. Prins Hendrikkade 94-95. Foto: Marian van de Veen-van Rijk 1998.

Het huidige interieur van de winkel van L.J. Harri, sinds 1983 gevestigd in de Schreierstoren. Foto Coll. L.J. Harri

VOC Café 'De Schreierstoren'

Sinds 1983 is het VOC- café 'De Schreierstoren' op de begane grond de andere huurder in de toren, die eigendom is van de Gemeente Amsterdam. Helemaal beneden aan de zijde van de Prins Hendrikkade is de ingang van het café met twee in de zomer druk bevolkte terrassen aan het water van de Geldersekade. Hier wordt onder meer een 'Egte Zeedycker Schoot-an' scheepsjenever geschonken, ambachtelijk bereid naar eeuwenoude receptuur, teruggevonden in de originele scheepsregisters, door Amsterdams oudste jenever-en likeurstokerij De Ooievaar. Achter het café is de stijlvolle Heerenkamer met uitzicht op de Waag. Je kunt hier rustig met een biertje de complete serie over Nederland in de Oorlogsjaren van Lou de Jong, Rümke's Psychiatrie of heel toepasselijk Jan de Hartogh's Hollands Glorie lezen, want dat en nog veel meer staat in de boekenkast. In de ruimte onder het café is een proeflokaal ingericht. Vanuit het café voert een eeuwenoude wenteltrap naar de winkel van L.J. Harri op de hoger gelegen verdiepingen.

Bronnen

B.C. Schulte, huisarts Roosendaal, 1986

Rob Olieroock, Waterkampioen ANWB 1983 nr 9

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten