Home
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (1)

De grootste en meest unieke collectie passementen en fournituren

Ruim 70 jaar bestond de fournituren- en passementenwinkel van vader en zoon H.J. van de Kerkhof. Het zag er even naar uit dat deze bijzondere winkel in de Wolvenstraat 9 - 11 op 1 februari 2010 voorgoed dicht zou gaan. De reden voor deze onverwachte sluiting was dat de fundering onder het winkelpand op nr 9, een monument van 1680, dringend hersteld moest worden. Gelukkig nam Manuella de Groot, dochter van Van de Kerkhof, nog net op tijd het besluit om een doorstart te maken van het familiebedrijf en de winkel te verplaatsen naar de nabijgelegen Elandsgracht 43A. Van de Kerkhof had naar eigen zeggen de grootste en meest unieke collectie passementen, textiel- en stoffeerdersfournituren in Nederland.

De groot- en kleinhandel in passementen werd in 1939 opgericht door Hendricus Johannes van de Kerkhof, afkomstig uit Helmond maar in 1914 geboren in Duisburg (Dld). In eerste instantie had hij een behangerij annex stoffeerderij, maar langzamerhand kwamen er steeds meer meubel- en kledingfournituren bij. Uit alle delen van het land kwamen de klanten naar zijn bijzondere winkel. Interieurdecorateurs, stoffeerders, confectiebedrijven, modeontwerpers, decorbouwers en kostuumontwerpers voor opera, ballet en toneel, maar ook veel particulieren die hun kleding, huis en haard wilden opfleuren met kwasten en franjes. In 1983 nam zijn zoon Hans van de Kerkhof de inmiddels groot- en kleinhandel in passementen over.

Passementen

Een passementenwinkel ofwel passementerie ... zou de huidige generatie nog wel weten wat dat mag betekenen? Passementen zijn kwasten, kralenfranjes, kwastfranjes, meubelfranjes, chanettefranjes, plafondkoorden, marabout ( band om bijvoorbeeld stoelen af te biezen), jacquard-, goud- en paillettegalon, agrement (band om spijkers weg te werken) tressen, epauletten, sleutelkwasten ter versiering van het antieke kabinet, embrassen (gordijnophouders), paspels (omboording van knoopsgaten), soutaches (garneerband) etc., die vooral in de 19de maar ook in de 20ste eeuw de gordijnen, de sofa's, de crapeaux, de lampenkappen, het uniform of de feestelijke kleding versierden. Ze waren van katoen, wol of zijde, met goud en zilver doorgewerkt en in alle kleuren. Als je je daarin specialiseert zoals vader en zoon Van de Kerkhof deden in hun twee winkels in de Wolvenstraat, blijken er tienduizenden soorten te zijn. Hun winkel was de enige op dat gebied in Amsterdam.

Het interieur van de winkel in passementen en fournituren van H.J. van de Kerkhof in de Wolvenstraat 9 - 11. Foto's H. Wijnne november 2009

De voormalige winkel van H.J. v.d. Kerkhof, Wolvenstraat 9. Opheffingsuitverkoop. Foto november 2009

Bronnen

Els van Wageningen, archief

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten