Home
winkelstories * * * * * auteur & copyright: els van wageningen email [email protected] * * * * * webdesign: wynneconsult email [email protected]
hoofdartikel (1)

Winkel van B.C.H. Pasteuning sinds 1894 op de Willemsparkweg

Pasteuning op de hoek van de Willemsparkweg 11 en de Alexander Boersstraat is nog de enig overgebleven authentieke buurtwinkel in Oud-Zuid. Uiteraard is het assortiment in de loop der jaren aangepast. Oorspronkelijk waren het 'Fijne Vleeschwaren', later kwamen daar Comestibles en Delicatessen bij. Nu levert Pasteuning niet alleen de beste wijnen, maar verzorgt ook voor particulieren, kantoren en bedrijven, luxe lunches, exclusieve borrelhapjes en zelfs uitgebreide diners. Maar 'Fijne Vleeschwaren' en bijzondere kazen verkoopt Pasteuning ook nog steeds.

Bartholomeus C. H. Pasteuning, geboren in 1845 in Amsterdam, was in 1876 als kruidenier gevestigd in de Marnixstraat 19. In 1880 verhuist hij naar de Boerhaavestraat 9, om zich tenslotte in 1893 definitief te vestigen in een nieuw gebouwd pand op de Willemsparkweg 11. Met zijn 'Fijne Vleeschwaren en Comestibles' was Pasteuning van meet af aan dé winkel voor de gegoede burgers van deze luxe nieuwbouwwijk bij het Vondelpark. Bart Pasteuning werd omstreeks 1915 opgevolgd door zijn zoon Gerard (1876-1939), die met vrouw en twaalf kinderen boven de winkel woonde. Vaak hielp de hele familie een handje mee. Zijn kinderen Emmy, Ton en Frans schreven hun herinneringen later op. Zij weten nog goed hoe de suiker in balen van 50 kilo werd geleverd, die zij dan vervolgens moesten afwegen in papieren zakken van 1 kilo. De groene zeep werd met een troffel uit een houten kuip geschept en verpakt in vetpapier. Om de levensmiddelen koel te houden werden wekelijks enorme ijsstaven bezorgd en in een kast geplaatst. In de kelder stonden teilen om het lekkend ijswater op te vangen. De service in die tijd was groot en de inkomsten waren matig. De klant schreef de benodigde boodschappen op in een boekje, dat vervolgens door de knecht werd opgehaald. Spoedig daarna werd de bestelling thuisbezorgd. Zelfs een onsje rookvlees werd nog bezorgd bij de vaste klanten. En betalen? Dat kwam later wel.

De vraag verandert en het winkelassortiment past zich aan

Op bijna elke hoek van de straat was wel een kruidenierswinkel in die tijd. Maar opkomende grootwinkelbedrijven als die van De Gruyter, Albert Heijn, Simon de Wit, Vana en Van Amerongen werden gevaarlijke concurrenten. Misschien was de Bijenkorf wel de grootste concurrent. Zij hadden destijds een hele verdieping met comestibles en tramlijn 2 bracht de klant toen al makkelijk van Oud-Zuid naar de Bijenkorf. Zo vestigde zich rond 1910 op nr 9, de hoek tegenover Pasteuning, de firma H. Vingerhoed, een filiaal van de destijds beroemde slagerij uit de Kalverstraat. Ook deze winkel verkocht 'Fijne Vleeschwaren, Kaas en Comestibles. Ook al was Vingerhoed een concurrent, er bestond een vriendschappelijke band. Beide families waren katholiek en dat maakte veel uit. Gerard Pasteuning overleed in 1939. Zijn weduwe C.J. Nijman zette de zaak voort, met hulp van haar kinderen. In 1948 opende Dirk van den Broek de eerste zelfbedieningszaak aan het Amsterdamse Mercatorplein 49 en in 1953 volgde de eerste supermarkt. Veel kleine kruideniers konden niet langer het hoofd boven water houden en verdwenen. Pasteuning wist zich met zijn assortiment steeds weer tijdig aan te passen. In 1952 werd de derde generatie, Jan (1917) en Gerard (1922) Pasteuning, eigenaar van de winkel.

Erik Muller gek van wijnen

Gerard en Jan Pasteuning werden in 1987 opgevolgd door Jan's zoon Otto, de vierde generatie. Otto voelde zich niet helemaal happy in deze functie en koos na twaalf jaar voor een ander beroep. De huidige eigenaar Erik Muller - zijn eveneens in de winkel werkzame moeder José is een Pasteuning - is inmiddels de vijfde generatie. Al op zijn vijftiende hielp hij zijn oom Otto op zaterdagen in de winkel, maar daar bleef het in eerste instantie bij. Hij ging werken als informaticus, maar belandde uiteindelijk toch weer in de winkel en werd in 1999 eigenaar. Weer veranderde het assortiment. Muller is gek van wijnen en raakt er niet snel over uitgepraat. Inmiddels telt zijn selectie zo'n 900 verschillende wijnen, waarvan een groot deel door hem zelf wordt geïmporteerd. Zowel particuliere wijnliefhebbers, als diverse (sterren)-restaurants en cafés behoren tot zijn klantenkring.

Update: Per 1 januari 2018 draagt Pasteuning de cateringactiviteiten over aan Mark's Party & Catering in Diemen.

De twee panden op de Willemsparkweg 9 en 11, hoek Alexander Boersstraat, zijn gebouwd naar een ontwerp van architect J.H. Lesmeister. Rechts gedeeltelijk zichtbaar het pand van Pasteuning. Bouwtekening 1893.

De winkel van Pasteuning, sinds 1893 gevestigd op de hoek van Willemsparkweg 11 en de Alexander Boersstraat.

Het huidige interieur van de winkel van Pasteuning. Een pijpenla. Aan weerszijden is ruim plaats gemaakt voor de wijnen. Achterin is de afdeling catering.

Erik Muller sinds 1999 eigenaar van Pasteuning Wijn & Catering op de Willemsparkweg 11.

Bronnen

Erik Muller, 2008
Foto's Herman Wijnne, 2008

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten

sluiten